My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***






lördag 7 april 2012

Resultat

Jag blir starkare och starkare nu, det känns. Jag bättrar på farten på crosstrainern lite varje gång, och ökar även på vikterna när jag kör med hantlar. Go Charlotta!

Självklart tar jag det ändå ganska lugnt, lyssnar på kroppen och saktar ner om jag blir för anfådd, men det känns himla bra måste jag säga. Jag kan ju ändå fortsätta försöka vara vältränad på alla kroppsdelar utom just magen.

Magen har alltid varit mitt fokus innan när jag har tränat, hur långt och fort jag orkar springa och hur magen ser ut har varit mitt sätt att se resultat av min träning. Nu får jag helt enkelt tänka om lite (som med så mycket annat) och istället fokusera på förbättringarna jag gör, och hur jag mår.
För man mår ju så mycket bättre när man tränar, och man orkar mer.

I somras sprang jag och körde mycket magträning
Ja nog om träningen nu, jag är verkligen inget träningsfreak som bara pratar träning utan jag är bara glad att jag har hittat något som passar min nya lite rundare form, haha!

Stretching av ishias nerven. Lägg upp benet på ett bord (eller något lägre om du är stel som jag) och luta dig framåt. Drar i hela rumpan kan jag säga. Jag fick tipset av massören.

Barnmorskebesök

Glad Påsk alla små kycklingar! 

I torsdags var vi till barnmorskan för en koll. Äntligen har jag lyckats få upp mitt järnvärde! Ganska mycket jämfört med förra gången, det betyder alltså att de där vitaminerna jag äter funkar. Toppen!

Så äntligen är alla mina värden bra, och lillan därinne växer precis som hon ska. Herre gud vad hon sparkade runt när barnmorskan skulle känna och mäta, vi skrattade allihopa åt min mage som hoppade hit och dit. En livlig liten tjej är det nog.

Det känns verkligen som att vi har en bebis nu, fast hon ligger inne i mig så länge. Det kontakten vi får med henne är helt otrolig! Ligger vi och myser i soffan så är det inte bara vi två längre, utan även en liten bebis (och två katter).

Cider och Josephine. Vi saknar fina lilla Jackie. Ser ni snön förresten? Inte ok.

fredag 6 april 2012

Tack!

Tack för era kommentarer när jag skrev om krampen och oron. Ibland tar det lite tid innan jag svarar på dem men ni ska veta att jag alltid läser dem på en gång för jag får dem direkt i mobilen.

Idag har jag Haft fullt upp och nu sitter jag med en katt i knät så jag kan inte hämta datorn, alltså blir det ett kort inlägg för det tar sån tid att skriva på mobilen, hehe.

Men ett stort tack i alla fall till er! Det känns verkligen som att jag har en massa smarta vänner därute även om jag inte ens har träffat de flesta av er! Det känns bra att jag inte är den enda som har svårt att hantera smärta! Och jag tror också att fn förlossning är helt annorlunda än att ha ont av någon annan anledning. Jag behövde bara påminnas om det.

Nu ska jag och Josephine kolla på Let's Dance, godkväll alla ni fina därute!!

torsdag 5 april 2012

Smärta och oro

Usch det här kanske låter fånigt, men den där krampen inatt fick mig lite ur balans. Jag är verkligen inte bra på att hantera smärta.

Jag har hela tiden försökt fokusera på att en värk faktiskt bara varar i ca 60 sekunder, och det borde man ju klara. Men krampen i vaden höll bara i sig i kanske 20 sekunder, och efteråt kände jag mig helt slut. Hade hjärtklappning och kände mig helt uppskrämd.

Jag kopplar ju det här direkt till förlossningssmärtan, eftersom jag inte har någon annan smärta att jämföra med. Det här var det ondaste jag har haft på länge, och jag vet ju att förlossningssmärtan är värre än typ allt. Så hur sjutton ska jag klara den?!

Iof kan det ju vara för att jag inte var beredd, aldrig har haft kramp förut och vaknade av det mitt i natten. Det är inte ett så trevligt sätt att vakna på, speciellt inte när man inte vet hur man ska få bort det. Jag fick panik när det bara blev värre och värre, men så snart jag ställde mig upp så släppte det. Jag har googlat lite nu och tydligen är det brist på kalium som gör att man kan få kramp under graviditeten. Att äta bananer kan tydligen hjälpa, så jag får se till att göra det även om jag inte tycker att det är så gott.

Tack för tipset om att trycka foten mot sänggaveln, jag ska prova det om det händer igen! Kanske kan jag hantera det bättre nästa gång när jag vet vad jag ska göra.
När man har värkar så har man ju massor av dem att träna sig på, haha. Så börjar de väl lite svagt också så förhoppningsvis kan man hitta en teknik som funkar tills de blir mer intensiva.

Ja fy sjutton säger jag bara, har fortfarande ont i vaden och tycker lite synd om mig själv, men jag försöker att tänka positivt ändå.

Trevlig och glad påskhelg till er alla!!

Glad Påsk

James ska bort över påsk, så igår fixade vi en mini påskmiddag för att få fira lite tillsammans.

Vi köpte lite smått och gott från det kallskurna i affären, skinka och kycklingspett. Sen kokade vi ägg och stekte köttbullar och köpte lite sill.

Det blev en riktigt fin liten påskmiddag sådär på en onsdag.


Kramp

Godmorgon!

Inatt vaknade jag av kramp i vaden. Jäklar vad ont det gjorde!!! Jag vet att jag hann tänka "ok nu kan jag träna på hur jag skulle hantera smärtan vid förlossningen", men det funkade inte. Jag gjorde helt fel.
Spände kroppen, flämtade och fick panik när det inte gick över. Precis som man inte ska göra. For upp ur sängen och ställde mig upp, och då gav det med sig. Stod där med bultande hjärta mitt i natten och tänkte "ok, jag kommer inte klara en förlossnig!" Skit.

Vad gör man för att undvika kramp i benen under natten? Hur får man fortast bort den om man får kramp? Nån som har några tips?

onsdag 4 april 2012

LAT lappen

Efter att ha mått så faslans bra nu ett tag (nej det är nog inte ett ord) så känner jag mig plötsligt trött och tung igen. Jag skulle egentligen ha gått till gymmet idag, men jag har bestämt mig för att skjuta upp det tills imorgon.

På föräldraträffen fick vi en lapp av barnmorskan där det rätt och slätt stod LAT. Den skulle vi behålla sa hon och titta på när vi behövde påminnas om att det faktiskt är ok att vara lat ibland när man är gravid.

Så idag utnyttjar jag lat-lappen och vilar istället.

Jag har ju ändå sagt varannan dag eller tre dagar i veckan på gymmet, och de tre dagarna får jag ihop ändå.

Gymma kan jag göra imorgon!
(Gud vad stor jag är!)

Det händer inte bara mig


Josephine innan hon blev dräktig

Tjockis-katt bara dagar innan kattungarna kom
Det här var alltså ungefär ett år sen, kattungarna föddes i början på maj.

Undrar om hon tittar på mig nu och tänker "haha nu vet du hur det är!".

Bio Oil

Igår fick jag paket från min fina kompis Christin på Gotland, en Bio Oil som man använder för att förebygga bristningar. Jag hade inte insett hur mycket annat man kunde använda den till, vilken super olja!

Den ska alltså förebygga bristiningar, ge jämnare hudton, jämna ut ärr och en massa smart. Kan användas både på kroppen och i ansiktet.



Jag kan ju inte uttala mig om hur den funkar eftersom jag bara provat ett par gånger, men den är lätt att ha på, den smetar inte och luktar gott.

Tack så hemskt mycket Christin, vilken toppen present!

tisdag 3 april 2012

Här ska jag hänga

Det har öppnat ett nytt bageri i Kungsör, och igår stannade jag till där på väg hem från jobbet.
Oj vad positivt överraskad jag blev! Stort och fint med massor av färskt bröd och fikabröd. Åh jag gick runt och bara njöt - jag älskar bröd.

Det fanns även en stor del där man kan sitta och fika eller äta, de hade både baguetter, sallader och pajer. Han som ägde det sa att det är mycket mammor med barnvagnar där om dagarna, och det kan jag tänka mig.

Det finns inte så jätte mycket att göra i Kungsör, så jag är verkligen glad att det har kommit ett trevligt nytt ställe tills när jag ska bli mammaledig. Där kommer jag att hänga mycket i sommar och i höst!

Magen v 27

Alltså vecka 27! Det är helt sjukt! Tiden går väldigt fort nu och det känns att det börjar närma sig!

Jag mår fortfarande bra, kan till och med glömma att jag är gravid ibland för jag känner mig så normal.
Lillan sparkar som bara den där inne. Det kan till och med vara svårt att somna när någon buffar en i magen, men om James lägger handen på så brukar hon lugna ner sig. Det är riktigt mysigt och man kan verkligen känna hur någonting rör sig därinne. Så coolt!

Jag har nu gått upp 7 kg, så det verkar som sagt stämma att man går upp ca 0,5 kg i veckan från och med nu. Jag känner mig inte tung när jag går, men det känns när jag ligger ner. Ligger man på sin arm så domnar den bort mycket fortare och det är svårare att hitta en bekväm ställning när man ska sova.

Något jag har insett nu är att det verkligen går upp och ner i en graviditet. Bara för att man mår dåligt en vecka så betyder det inte att man kommer känna så nästa. Om man har ont någonstans så kan det faktiskt gå över, jag känner mig inte mer och mer gravid ju längre tiden går. Jag har skrivit om det innan men det blir mer och mer tydligt. Det gör det också lättare att handskas med om man mår dåligt - att tänka att det är övergående.


27+1
Bebisen:
Barnet är 30-36 centimeter i sin fulla längd. Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 27 veckor. Vad drömmer de om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv denna vecka. Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.
Vikt ca 1-1,2 kg.

Du:
Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Du kan känna av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen. Du ökar nu mer regelbundet i vikt och det blir tyngre och tyngre att dra omkring på magen.

Info från lite olika sidor på internet.

måndag 2 april 2012

Vår helg

Läsning, vila, tvätt, gym, städning, film, Eart Hour, promenad, stallet, snö, roast dinner, mys.





Hungern

Nu har jag börjat känna av att jag är mer hungrig än vanligt. Det har jag egentligen inte känt förrän nu, tvärt om har jag haft lite svårt att äta stora portioner. Helt plötsligt har jag inga problem med det, vill bara äta äta äta. 

Jag trodde som jag skrev innan att jag kunde äta sött som vanligt, men det verkar inte riktigt funka så. Tog en kaka häromdagen och fick en äcklig halsbränna så jag skippar nog det om jag inte verkligen är jätte sugen. Glass funkar hur bra som helst! Men annars är det mat jag är sugen på, känns som jag kan äta hur mycket som helst.

Det är konstigt hur hjärnan funkar, för på nåt sätt tar det ändå emot att vräka i sig när man samtidigt ser siffrorna på vågen öka snabbare än de någonsin gjort förut. Jag vet att det ska vara så, är normalt mm, men jag tycker ändå det är svårt att få in i huvudet.

Jag är lite av en kontrollmänniska, och här får jag anstränga mig att släppa kontrollen och lyssna på vad kroppen vill ha. Mat. Är det då någon som kommenterar på att jag äter mycket så tar jag verkligen åt mig. Låt mig äta ifred liksom.

Är det någon som känner igen sig - förstår ni hur jag menar?

söndag 1 april 2012

Det här med träningen

Jag har verkligen kommit in i det här med träningen nu. Det känns så otroligt skönt att vara igång igen, och jag vågar öka på lite för varje gång. Igår var första gången som jag faktiskt kände mig trött i kroppen när jag gick därifrån, men på ett skönt sätt.

Jag tror verkligen att man mår bra av att träna under graviditeten. Har man aldrig tränat på gym innan är det kanske inte rätt tid att börja, men om man redan tränar när man blir gravid är det bara att köra på så länge det känns bra.

Tanken är nu att jag ska träna på gymmet varannan dag, eller minst tre gånger i veckan. Det hela tar en timme. Jag går hemifrån (det tar 5 minuter), sen spenderar jag 20 minuter på crosstrainern på ett medelprogram. Jag får upp pulsen och blir anfådd, men jag kör efter principen "walk and talk" (tror jag det hette), alltså att man inte ska anstränga sig mer än att man orkar prata, som jag har läst någonstans ska passa gravida.

Sen kör jag antingen överkropp eller underkropp med de övningar som jag fick från sjukgymnasten, innan jag avslutar med att stretcha. Sen går jag hem. Det hela tar ganska precis en timme, och gymmet är öppet 6-22 alla dagar i veckan, så jag har verkligen ingen ursäkt att inte gå.